Në të ardhmen, të gjitha aspektet e jetës sonë do të optimizohen dhe dixhitalizohen, përfshirë dritën dhe mënyrën me të cilën ne lidhemi. Drita artificiale dhe natyrore ka një efekt në tërë jetën në tokë. Ajo bën më shumë sesa të veprojë si një burim i vitaminës D për njerëzit. Mundëson shikimin, ndikon në disponimin dhe përmirëson mirëqenien e përgjithshme. Nëse eksperimentoni me dritë, mund të ndryshoni mënyrën në të cilën përjetoni qëndrimin në shtëpinë tuaj. Më poshtë janë pesë mënyra se si ndriçimi në shtëpi mund të ndikojë në jetën tuaj të përditshme.

1. Rregullimi i ritmit cirkadian

Drita luan një rol domethënës në rregullimin e ritmit cirkadian njerëzor, i njohur gjithashtu si ora e trupit. Eshtë një nga bioritmet natyrore të trupit. Ora e trupit nuk funksionon në marrëveshje me orën artificiale. Ashtë pak më e ngadaltë.

Mesatarisht, ora e trupit vrapon për 24 orë e 30 minuta, që do të thotë se njerëzit përfshihen natyrshëm për të fjetur dhe zgjuar tridhjetë minuta më vonë çdo ditë. Kur trupi është i ekspozuar ndaj dritës së ndritshme në mbrëmje, cikli i gjumit vonohet, dhe kjo na bën të preferojmë të flemë më vonë. Kjo mund të dëmtojë shëndetin. Për shkak se keni kaluar shumë orë në punë, ju mund të mos merrni gjumë të mjaftueshëm gjatë javës së punës dhe do të flini më gjatë gjatë fundjavave. Fjetja më e gjatë gjatë fundjavave mund të kompensojë mungesën e pushimit.

Sidoqoftë, mund të rivendosë një ritëm të mëvonshëm cirkadian në javën e ardhshme, duke ju bërë të ndjeheni të mërzitur. Nëse e ekspozoni veten në cilësinë e duhur të dritës në të njëjtën kohë çdo ditë dhe natë, ora juaj trupore natyrore mund të sinkronizohet me orë artificiale. Këshillohet që të keni një dritë të errët në dhomën e gjumit pasi ka një efekt qetësues dhe të përgjumur që përgatit trupin për të fjetur.

2. Përqendrimi dhe produktiviteti

Vendi ku ne kemi nevojë për të stimuluar mendjen tonë si zyra dhe shkolla janë zakonisht të ndriçuara qartë. Sidoqoftë, dritat fluoreshente përdoren më shpesh në këto vende pasi ato janë me energji të efektshme dhe me kosto efektive. Kalimi i shumë orëve në dritë të ashpër artificiale mund t’ju bëjë të ndiheni të butë dhe të shqetësuar.

Për këtë arsye, përdorni dritat më të ngrohta për ta bërë shtëpinë tuaj më qetësuese për aktivitete si leximi. Ju gjithashtu mund të përdorni ndriçim të ngrohtë të garazhit pasi mund të jetë më i rehatshëm në sy kur punoni për diçka për një periudhë të gjatë.

3. Emocione

Dritat ku ne jemi të ekspozuar gjatë gjithë ditës ndikojnë shumë në emocionet tona. Ju mund ta keni kuptuar që drita natyrale që vjen përmes dritareve ka një efekt të shkëlqyer qetësues. Mungesa e ndriçimit, nga ana tjetër, mund të jetë depresionuese.

4. Sytë

Ndriçimi artificial dhe natyror mund të lodhë apo edhe të dëmtojë sytë. Kalimi i shumë orëve në zona të ndriçuara me shkëlqim mund të shkaktojë lodhje dhe dhimbje koke. Rregulloni dritat në shtëpinë tuaj për të shmangur këtë efekt negativ.

5. Marrja e vendimeve

Nën dritat e ndritshme, emocionet përjetohen më fort. Efekti që drita e ndritshme ka në sistemin emocional mund të jetë rezultat i trupit që percepton dritën si nxehtësi, dhe perceptimi i nxehtësisë mund të shkaktojë emocione. Mungesa e dritave mund të ndihmojë në uljen e emocionimit ndërsa merrni vendime të përditshme.

Fjalët përfundimtare

Drita ndikon në mënyrën e të jetuarit çdo ditë. Njerëzit dhe kafshët kanë përdorur gjithmonë diellin dhe sasinë e dritës në periudha të ndryshme të ditës për të rregulluar orën e trupit të tyre. Kjo është e natyrshme dhe trupi e bën atë automatikisht. Ju mund të përdorni ndriçimin për të krijuar një atmosferë familjare në shtëpinë tuaj, t’i inkurajoni mysafirët të ulen në një zonë të caktuar duke mos ndjerë diferencën e kalimit nga dita në natë.