• Dritat e zyrave që mund të përshtaten bazuar në preferencën tuaj të ngjyrave të lehta.
 • Dritat e shtëpisë që njohin modelet tuaja dhe mund të ndizen dhe fiken bazuar në atë njohuri.
 • Dritat e rrugës që mund të zbulojnë tingullin e plumbave dhe autoriteteve të alarmit.

Këto karakteristika janë të gjitha pjesë e së ardhmes së ndriçimit të zgjuar — dhe krijimi i veçorive të reja të ndriçimit si ato të listuara më lart është më afër nga sa mendoni. Ndërsa diodat që lëshojnë dritë (LED) bëhen më të zakonshme, tiparet e ndriçimit si në ambientet e brëndshme ashtu edhe në ambientet e jashtme janë duke u lidhur më lehtë përmes Internetit me pajisjet duke u bërë “më të zgjuara”.

Sipas një vlerësimi të tregut nga Strategies Unlimited, gjysma e tregut të banimit do të zëvendësojë dritat e tyre të tanishme me LED deri në vitin 2022. Ky është një vlerësim mjaft i rëndësishëm duke marrë parasysh se LED zinte vetëm 5% të tregut të ndriçimit në vitin 2014. E ndërsa LED-et bëhen më të njohura, shtohet dhe  më shumë mundësia për ndriçimin e zgjuar.

Ekzistojnë dy kategori të gjera ndriçimi – ndriçimi i jashtëm dhe ndriçimi i brendshëm – dhe më poshtë, do të shpjegojmë se si këto kategorizime po bëhen të ndërlidhura dhe inteligjente.

Ndriçimi i brendshëm

E ardhmja e ndriçimit të zgjuar të brendshëm do të përqendrohet në kontrollin e ndriçimit pa tel – marrja e sasisë së saktë të dritës për banorët në kohën e duhur.

Kur krijoni një ndërtesë “të zgjuar”, merret në konsideratë ndriçimi natyror. Në çdo ndërtesë, ata do të duan të përdorin dritën natyrale sa më shumë që të jetë e mundur për efikasitetin e energjisë dhe kursimin e kostos. Por me një ndërtesë të zgjuar, funksionimi i ndriçimit lart dhe ndriçimi natyror funksionojnë së bashku: për shembull, nëse një re kalon sipër dhe dhomat bëhen të errëta, dritat automatikisht ndizen

LED & Ndriçimi Inteligjent

Ashtu si ndriçimi në natyrë, edhe ndriçimi i brendshëm po zhvendoset në LED. Zëvendësimet e dritës fluoreshente per disa nuk jane te perballueshme për ti zevendesuar ne  LED-e, kështu që ka akoma shumë llamba fluoreshente atje (dhe ka të ngjarë që do të ketë për ca kohë). Për më tepër, dritat fluoreshente janë shumë më efikase të energjisë sesa dikur, kjo është arsyeja pse LED-të po kalojnë një kohë shumë më të vështirë duke depërtuar në tregun e ndriçimit të brendshëm. Për shembull, tani, nëse shkoni në një ndërtesë dhe dëshironi të zëvendësoni një dritë, ju nxirrni tubin e vjetër dhe vendosni tubin tjetër në të. Por nëse doni të zëvendësoni një LED, duhet të hiqni të gjithën dhe të vendosni një krejt të re. Ose, duhet të merrni një LED mjaft të sofistikuar me një udhëzues të lehtë për të zëvendësuar atë llambë fluoreshente që do të jepte të njëjtën dritë .

Dritat fluoreshente përcaktohen nga gjatësia në milimetra të secilës llambë. Në të kaluarën, T12 ekzistonin – Ata ishin tuba të mëdha yndyre rreth 40 vat, dhe  ishin jashtëzakonisht joefikase (si një llambë e vjetër inkandeshente). Ato u zëvendësuan me T8 më efikase, të cilat ende përdoren në shumicën e zyrave. T8 janë rreth 35 vat, kështu që ato kërkojnë rreth gjysmën e përdorimit të energjisë të T12-s dhe llambave inkandeshente. T5-at e reja lëshojnë afërsisht të njëjtën sasi drite si T8-at, dhe ato janë midis 25 dhe 30 vat, gjë që i bën ato edhe më të efektshme të energjisë.

Kjo na tregon se ndriçimi i zgjuar për ndërtesat ka më pak të bëjë me zhvendosjen plotësisht në LED dhe më shumë rreth menaxhimit dhe ekuilibrit të dritës së ditës dhe dritës artificiale. Eshtë e rëndësishme të theksohet se ndriçimi i zgjuar nuk ka pse të drejtohet nga LED; Sa i përket ndriçimit të brendshëm inteligjent, ai mund të kategorizohet si çdo sistem i kontrollit të ndriçimit pa tel që optimizon sasinë e dritës që përdorni. Avantazhi i përdorimit të LED-ve është se ato janë më fleksibël, sepse një LED është thjesht një çip me një drejtues të lehtë. Meqenëse po vendosni një mikrochip në një LED gjithsesi, ju gjithashtu mund t’i jepni llambës mundësinë për t’u adresuar. Ndricimi I orientuar ose I adresuar nuk do të kishte ekzistuar kurrë para LED, dhe ato kanë sjellë shumë ndryshime në tregun e ndriçimit.

Sfida me ndriçimin e zgjuar është se, si me shumë gjëra që lidhen me infrastrukturën, asgjë nuk përmirësohet derisa të zëvendësohet. Kështu që në shumicën e ndërtesave tregtare, llamba do të qëndrojë atje derisa të digjen jashtë dhe të zëvendësohen me të reja. Por zëvendësimi është koha e përsosur për të azhurnuar çdo llambë fluoreshente dhe inkandeshente në LED dhe karakteristika të tjera të zgjuara.

Rastet e përdorimit të ndriçimit të brendshëm

Ndriçimi i brendshëm ka të bëjë me komoditetin dhe kënaqësinë e banorit, kështu që këto janë zonat kryesore ku ka të ngjarë të filloni të shihni më shumë përparime teknologjike:

Philips Hue është një llambë e lehtë që ndryshon në intensitetin e duhur dhe hijen e bardhë për detyrën në fjalë. Për shembull, llamba mund të zbehet ose të ndryshojë në një ton specifik për tu “përputhur” me një shfaqje të caktuar televizive që po shikon.

 • Thjeshtësia: Studimet tregojnë (dhe rutina juaj e mëngjesit) që njerëzve nuk u pëlqen të ngrihen dhe t’u duhet të kontrollojne ndricimin ose sistemet e ndicimit. Unë mendoj se do të shihni gjithnjë e më shumë aplikime të ndriçimit që hyjnë në kategorinë intuitive të ndriçimit. Pra, dritat do të përshtaten me  modelet e zyrës dhe do të ndizen dhe fiken në një kohë të caktuar (e ngjashme me një termostat Nest, duke mësuar modelet e temperaturës së shtëpisë). Tani për tani, në shumë ndërtesa “të zgjuara”, dritat janë ndezur që të fiken në një kohë të caktuar. Nëse ende jeni duke punuar dhe nuk doni të uleni në errësirë, duhet të anashkaloni kontrollet. Me sensorët, jeni në gjendje të zgjidhni këtë sistem ndriçimi për njerëzit që janë ende duke punuar.
 • Temperatura e dritës: Njerëzit preferojnë temperatura të ndryshme të dritës, të cilat shkojnë nga blu në të verdhë. Të jesh në gjendje të rregullosh ndriçimin në kënaqësinë tënde në hapësirën tënde të punës është diçka që do të jetë në dispozicion edhe në të ardhmen.
 • Kursimi i energjisë: Në Evropë, dritat zakonisht fiken në shkallët ose dhomat kur ju futeni,  shtypni një buton ose lëvizja aktivizon dritat. Në Sh.B.A, të gjitha dritat, gjatë gjithë kohës. Dritat inteligjente do të lejojnë që dritat të ndizen dhe fiken në bazë të faktit nëse një dhomë është e zënë ose jo.
 • E ardhmja e ndriçimit të brendshëm është e ndritshme. Përfundimisht, dritat do të dinë se çfarë po bëjnë njerëzit dhe cilat janë preferencat e tyre, dhe ata do të jenë në gjendje t’u përgjigjen duhur këtyre gjërave.

Opsionet e Rrjetit të Ndriçimit Smart të Brendshëm

 • ZigBee ka mundësi të zgjimit të ndriçimit për ndriçimin e brendshëm.
 • Disa nga opsionet e para të 6LoWPAN ishin të lidhura me drita të lehta, kështu që ata janë një lojtar në këtë fushë.
 • WiFi është pothuajse gjithmonë një mundësi, sepse shumica e ndërtesave kanë në dispozicion një lloj rrjeti pa tel.

Ndriçimi i jashtëm

Ndriçimi në natyrë përfshin dritat e rrugëve, dritat e diellit, kampusin dhe ndriçimin e shkollës, ndriçimin e parkimit, dhe shumë më tepër.

Ka disa arsye pse dritat e rrugëve mund të bëhen “të zgjuara” mjaft lehtë, sepse ato janë kudo, ato janë relativisht të qëndrueshme dhe kanë gjithmonë fuqi.

Çfarë i bën dritat e rrugëve të zgjuara?

Ne besojmë se polet e dritës janë një nga aplikacionet më të pjekura për rrjete me fuqi të ulët dhe me sipërfaqe të gjerë (LPWAN).

 • Një nga arsyet kryesore që LPWAN janë të përshtatshme për shufrat e dritës është sepse lartësia e pikës fundore ndikon drejtpërdrejt në aftësitë e diapazonit. Thuaj se keni një objekt që është afërsisht 1 metër (ose 3 këmbë) i lartë, në të cilin keni instaluar një sensorë. Me një kullë të stacionit bazë që është e gjatë 60 metra (200 metra) i gjatë, mund të marre sinjal 8 kilometra larg. Nëse do të rrisni lartësinë e nyjës fundore nga 1 metër në 5 metra (lartësia e disa llambave të rrugës së shkurtër), ai diapazon do të ishte më shumë se dyfish, në gati 18 kilometra. Pra, mund të shihni se sa dritat e gjata të rrugëve — ato rreth 10 metra të larta — lejojnë që një sensor dhe stacioni bazë të “flasin” për një distancë shumë më të gjerë.
 • Shumë qytete dhe kompani po zhvendosen nga një dritë tradicionale e rrugës (si halide metalike ose squfur gazi) në LED. Kur shkëmbejnë ndriçuesit, ata shpesh shtohen në kontrolle më të zgjuara, sepse kostoja dhe fuqia e shtimit të një sistemi kontrolli është shumë e vogël në krahasim me koston e shtimit të dritës në përgjithësi.
 •  Një gjë tjetër që është e këndshme në lidhje me shufrat e dritës është se ato janë vazhdimisht me energji. Kështu që, mund t’i përdorni edhe për aplikacione të tjera. Ju mund të keni një përsëritës tjetër në shufrën e dritës që mund përmbajë sensorë të zgjuar parkimi, matës uji të zgjuar dhe elementë të tjerë të ndërtimit të zgjuar. Pra, poli i dritës në vetvete mund të veprojë si një “kalë Trojan” për aplikacione të tjera të qytetit të zgjuar. Ndihemi shumë fuqishëm që dritat e dritës në natyrë mund të rrisin në mënyrë eksponenciale fuqinë e një rrjeti me fuqi të ulët, me sipërfaqe të gjerë.

Përdorni Rastet për Ndriçimin e zgjuar në natyrë

 • LLambat e dritave për të ndihmuar automjetet e urgjencës.
 • Dritat që ndizen në një model të caktuar për të udhëhequr automjetet e urgjencës në një vend të caktuar.
 • Dritat që ndizen dhe fiken kur nuk përdoren, për rritjen e efikasitetit të energjisë.
 • Zbulimi audio në dritat e rrugëve për të ndihmuar në identifikimin se nga vijnë të shtënat me armë. Drita e rrugës do të jetë në gjendje të ndihmojë forcat e rendit trekëndore një incident dhe të përgjigjet më shpejt.
 • Integrimi i kamerës së ndaluar.
 • Video për zbulimin dhe parandalimin e krimit.
 • Ruterat Wi-Fi.

Përfundimisht, këto llamba të zgjuara do të veprojnë si porta hyrëse për një qytet të tërë të zgjuar, kështu që aplikacionet e tjera inteligjente mund të kthehen në to.

Opsionet e Rrjetit të Ndriçimit Smart në natyrë

 • Celulari është një opsion sepse pikat fundore (zakonisht shufrat e dritës) mundësohen, kështu që jeta e baterisë nuk është problem.
 • Z Wave, ZigBee dhe rrjetet e tjera rrjetë janë gjithashtu mundësi për ndriçimin në natyrë, por krijojne vonesa në rritje – në këtë rast, pritja për një sinjal të  rreth formimit të “uebit” dhe kthimit në një qendër kryesore – mund të jetë problem KËTU.
 • Rrjetet topologjikë të yjeve si Symphony Link janë opsione të shkëlqyera, sepse LPWAN është shumë më pak e kushtueshme sesa celulari dhe më e besueshme se rrjeta.

Ndriçimi i rrugës për të ardhmen e IoT

Ndriçimi i brendshëm ka të bëjë me identifikimin dhe plotësimin e nevojave të banorëve të tij. Kjo, natyrisht, do të vazhdojë të rritet dhe të evoluojë. Ndriçimi në natyrë ka filluar të duket shumë premtues si një hyrje për qytete më të zgjuara, të lidhura më mirë. Eshtë një mënyrë e shkëlqyer për të sjellë një sinjal ëireless me rreze të gjatë në nivelin e tokës dhe ndihmë për depërtimin më të thellë të ndërtesave dhe aftësi dhe funksionalitet më të madh. Mbani vëmendjen tuaj në dritat e zgjuara – ato kanë filluar të veprojnë si qendër diskrete dhe e pamenduar për qytetet e zgjuara kudo.

Burimi: Link Labs