Që në fillimin e përdorimit të ndriçimit me teknologji LED mund të keni hasur opsionin ‘Full spectrium’’ ose e shqipëruar spektiri i plotë. Por çfarë janë produktet e spektrit të plotë dhe si ndikojnë ato tek përdoruesit? Në këtë artikull do të gjeni përgjigje dhe do të kuptoni rëndësinë bazë të dritës së spektrit të plotë.

Çfarë është drita e spektrit të plotë?
Drita e spektrit të plotë përfshin të gjitha valët e dritës në spektrin e dritës të dukshme dhe të padukshme. Valët e dritës shkojnë nga drita e ndërmjetme në dritën afër-ultravjollcë, dhe nuk janë të gjitha të dukshme për syrin njerëzor. Në fakt, njerëzit mund të shohin vetëm rreth 0.0035% të spektrit elektromagnetik të plotë. Pjesa e valëve që njerëzit mund të shohin njihet si ‘drita e dukshme’.

Valët e spektrit të plotë mbulojnë të gjitha aspektet e dritës që janë të rëndësishme për bimët, njerëzit dhe speciet e tjera të gjalla. Dielli është një burim i njohur i dritës së spektrit të plotë. Dielli është burimi më i rëndësishëm i dritës për ne, dhe rreze natyrale të diellit i japin jetë botës dhe ekosistemeve të saj. Ndriçuesit me opsionin e spektrit të plotë simulojnë në mënyrë efikase rolin shumë të rëndësishëm që dielli luan për ne në mjedisin tonë natyror.

Pse janë dritat me spektrin e plotë të rëndësishme?

Dritat me opsionin e  spektrit të plotë janë shumë të rëndësishme për shëndet të mirë, sepse ato simulojnë spektrin e njëjtë të dritës si ndriçimi natyral që vjen drejtpërdrejt nga dielli. Kërkimet shkencore kanë dalë në përfunimin se drita e diellit ka  përfitime dhe rëndësi të mëdha për shëndetin e njeriut. Ka aftësinë  për të parandaluar lloje të ndryshme të kancerit, diabetit, tensionit të lartë dhe sklerozës së shumëfishtë. Jo vetëm kaq, dielli luan një rol të rëndësishëm në rregullimin e hormonit melatonin që është përgjegjës për ciklin e gjumit, dëgjimit dhe ngjyrës së lëkurës. Hulumtuesit konfirmojnë se dielli është i lidhur edhe me lëshimin e dopaminës, serotoninës në trup pra dielli dhe drita e spektrit të plotë luajnë një rol të madh në mirëqeninë mendore dhe emocionale.

Duke përdorur llambat e spektrit të plotë, përfitimet e dritës natyrale të diellit vendosen edhe brenda në shtëpinë tuaj për të mbajtur homeostazën optimale. Disa nga përfitimet e ktyre produkteve janë si më poshtë:

Mund të Lehtësojë Çrregullimet e Gjumit

Terapia me dritë të spektrit të plotë është përdorur me sukses për të trajtuar çrregullimet e gjumit. Hulumtuesit zbuluan se terapia me dritë të spektrit të plotë përmirësoi zgjimin në mëngjes, uli nevojën për të fjetur gjatë ditës, përmirësoi dhe rriti kohën e gjumit gjatë natës e përmirësoi kohën e gjumit — duke lejuar një gjumë më të gjatë dhe më të thellë natën.

Mund të Ndihmojë të Përmirësojë Humorin, Depresionin dhe Çrregullimin e Sezonit të Ndikimit (SAD)

Ka një korpus konsistent  hulumtimesh akademike që përkrahin mendimin se këto lloj produktesh mund të reduktojnë depresionin dhe të nxisin humorin e mirë prandaj kanë filluar të hidhen mendime se kjo mund të kthehet në një lloj terapie. Ose thjesht mund të zëvendësohen llambat në shtëpinë tuaj me produkte të tilla për të marrë të gjitha përfitimet maksimale. Drita natyrale e diellit ndez shërime, balancim hormonash dhe restaurim brenda trupit njerëzor — është një pjesë thelbësore e trupit tonë që e di çfarë të bëjë dhe kur ta bëjë. 

Imiton dritën e diellit brenda shtëpisë

Rrezet e diellit janë jetike për shëndet të mirë. Gjithë jeta jonë është rregulluar nga mjedisi që na rrethon, dhe drita e diellit është një pjesë qendrore e ekosistemit. Agjencia e Mbrojtjes së Ambientit të Shteteve të Bashkuara raportoi se në mesatare njerëzit kalojnë 90% të kohës së tyre brenda në shtëpi pra kanë mungese ndaj ekspozimit në diell. Të jetosh i shkëputur nga drita e diellit dhe drita natyrale ndikon në rregullimin tuaj biologjik. Ndriçuesit me spektër të plotë e imitojnë më së miri këtë lloj drite. Mund të shijoni qëndrimin brenda shtëpisë tuaj gjatë ditës, dhe  mbani në kontroll  ritëm me Tokën dhe se si ajo rregullon trupin tuaj. Rezultati është shëndet më i mirë, mirëqenie optimale dhe cilësi më e lartë e jetës.

Duke besuar në markat cilësore, prestigjoze të njohura dhe që kanw në fokus kërkimet shkencore për të ofruar produktet më të mira për shëndetin dhe mirëqenie, mund tju sigurojmw që do të ofrojmë gjithmonë më të mirën në VITALUX.