Ndriçimi LED (akronim i Light Emitting Diode) po bëhet gjithnjë e më popullor në përdorimet komerciale dhe rezidenciale sepse siguron një ulje afatgjate të energjisë elektrike dhe shpenzimeve. Por investimi në ndriçim LED mund të jetë i shtrenjtë, kështu që ne ju ftojmë të informoheni më tepër rreth këtij ndriçimi përpara se të bëni hapin e rradhës.

Si funksionon ndriçimi LED?

Dritat LED kanë qenë në treg që prej vitit 1960, duke u përdorur si fillim kryesisht në orat dixhitale dhe në telekomandat e televizorëve.

LED-ët funksionojnë duke kaluar elektrone përmes një gjysmëpërçuesi, i cili krijon elektroluminescencën. Këto llamba nuk kërkojnë fije si llambat inkandeshente, dhe as nuk mbështeten në gaz si halogjenet ose fluoreshencat. Ata gjithashtu nuk digjen dhe nuk kanë nevojë të ngrohen si llambat fluoreshente.

Ndriçimi LED zvogëlon faturën tuaj të energjisë elektrike

Llambat LED përdorin shumë më pak energji sesa ndriçuesit inkandeshentë apo fluoreshentë. Në fakt, ata përdorin 75% më pak energji sesa ndriçuesit inkandeshentë. Nëse një llambë inkandeshente përdor 60 vat për të arritur një nivel të caktuar të dritës, një llambë LED përdor vetëm 8 vat. Është e lehtë të kuptoni se si ky lloj ndriçuesi mund t’ju ndihmojë të kurseni.

Është e vërtetë që LED-të mund të kushtojnë më shumë në fillim, por ofrojnë kursime më të mëdha. Përveç kursimit në faturën tuaj të energjisë, LED-të kanë një jetëgjatësi të lartë, mesatarisht 20 vjet ose 10,000 orë përdorimi. Gjatë kësaj kohe, ju do të rikuperoni koston fillestare të produktit përmes kursimit të energjisë.

LED nuk përmbajnë mërkur

Ndriçuesit LED nuk përbajnë mërkur, gjë që i bën ata më eko-miqësorë. Llambat fluoreshente standarde përdorin një rrymë elektrike për të aktivizuar avullin e mërkurit, i cili prodhon dritën ultravjollcë me valë të shkurtër që më pas shkakton shkëlqim e një shtrese fosfori në pjesën e brendshme të llambës. Kur këto llamba prishen, pastrimi dhe riciklimi përcaktohen me ligj.

LED sigurojnë më shumë dritë natyrale

Herën tjetër kur të jeni në një dhomë me drita fluoreshente, kushtojini vëmendje ngjyrës së hollë jeshile që prodhojnë. Llambat LED me cilësi të lartë zakonisht përafrohen shumë më shumë në rikrijimin e dritës natyrale sesa ndriçuesit fluoreshentë

Lumens Tregoni shkëlqim

Ndoshta e keni të vështirë të bëni dallimin midis shkëlqimit dhe ngjyrës së llambës. Shkëlqimi matet në lumens, jo në watts. Në llambat inkandeshente, shkëlqimi vjen si një rezultat i drejtpërdrejtë i telit të llambës. Sot, llambat LED janë shumë më të ndritshme (d.m.th. lumens më të lartë), por përdorin një wattage shumë më të ulët.

Kelvin = Ngjyra

Të gjitha llambat standarde prodhojnë dritë të bardhë; megjithatë, brenda asaj dritë të bardhë ekziston një shkallë e temperaturës së ngjyrave të quajtur shkalla Kelvin (K). Një ngjyrim i verdhë ose i kuqërremtë qëndron në intervalin 2700K deri 3500K dhe një ngjyrim më i freskët dhe blu qëndron midis 5000K dhe 6500K. Temperatura e dritës është shumë e rëndësishme në krijimin e ndriçimit dhe atmosferës së synuar në një ambient.

LED nuk janë aq të nxehtë

Llambat inkandeshente dhe fluoreshente projektojnë nxehtësinë, si dhe dritën. LED-të prodhojnë nxehtësi, por ata nuk e projektojnë atë. Përkundrazi, ata e shpërndajnë atë ngadalë nga “sinkronizimi i tyre i nxehtësisë”. Kjo do të thotë që llamba nuk do të shtojë një sasi shtesë nxehtësie në shtëpinë apo zyrën tuaj.

Nëse po kërkoni të zvogëloni kostot e energjisë dhe të minimizoni ndikimin tuaj në mjedis, atëherë ndriçimi LED është një opsion i shkëlqyeshëm.