Llamba elektrike, një nga produktet që na lehtëson aktivitetet tona të përditshme dhe që ndikon më shumë në jetën tonë, nuk u “shpik” në kuptimin tradicional në 1879 nga Thomas Alva Edison. Megjithatë mund të themi se ai krijoi poçin e parë inkandeshent praktik që më pas u bë komercial kudo. Edison nuk ishte as i pari dhe as i vetmi person që u përpoq të shpikte një llambë inkandeshente. Në fakt, disa historianë pretendojnë se kishte mbi 20 shpikës të llambave inkandeshente përpara se të dilte versioni i Thomas Edison. Sidoqoftë versioni i tij ishte më i avancuar dhe arriti t’i kalonte versionet e mëparshme për shkak të një kombinimi të tre faktorëve: materialit më efektiv, produktit më rezistent dhe kishte një vakum më të lartë sesa llambat e tjera.

Krijimi i llambave të para
Në 1802, Humphry Davy shpiku dritën e parë elektrike. Ai eksperimentoi disa herë me energjinë elektrike derisa shpiku një bateri elektrike. Kur lidhi telat me baterinë e tij dhe një copë karboni, karboni shkëlqeu, duke prodhuar dritë. Shpikja e tij njihej si llamba e harkut elektrik. Pavarsisht se prodhonte dritë, nuk zgjaste për një kohë të gjatë dhe ishte shumë i fortë si ndriçim për përdorim të përditshëm.

Në shtatë dekadat e ardhshme, shpikës të tjerë krijuan gjithashtu “llamba” por nuk u nxorën në treg për aplikim komercial. Më e rëndësishmja ndër to si produkt u krijua në 1840-tën nga shkencëtari britanik Warren de la Rue. Rue vendosi një filament platini në një tub vakumi dhe kaloi një rrymë elektrike përmes tij. Ky koncept përmirësonte jetëgjatësinë e llambës por edhe pse si krijim ishte efikas, kostoja e platinit e bëri atë jopraktike për prodhimin komercial.

Në 1850, një fizikan anglez i quajtur Joseph Wilson Swan krijoi një ‘llambë’ duke vendosur filamente letre të karbonizuar në një poç qelqi të evakuuar. Dhe në  1860-tën Swan kishte një prototip të saktë, por mungesa e një vakumi të mirë dhe një furnizim i pamjaftueshëm me energji elektrike ulte jetëgjatësinë e produktit e kjo nuk e kategorizoj si një produkt të mirëfillt drite. Sidoqoftë, në vitet 1870 pompat më të mira të vakumit u bënë të disponueshme dhe Swan vazhdoi eksperimentet në llamba. Në vitin 1878, Swan zhvilloi një llambë më të qëndrueshme duke përdorur një fije pambuku që eleminoj disa probleme të vogla të llambës.

Më 24 korrik 1874 u depozitua një patentë kanadeze për krijimin e një llambë nga Henry Woodward dhe kolegu i tij Mathew Evans. Ata krijuan llamba me madhësi dhe forma të ndryshme të përbëra me shufra karboni të mbështetura midis elektrodave të vendosura në cilindra qelqi të mbushur me azot. Woodward dhe Evans u përpoqën të komercializonin llambën e tyre, por dështuan. Ata përfundimisht ia shitën patentën e tyre Edisonit në 1879.

Thomas Alva Edison

Thomas Edison & llamba “e parë” e pantentuar zyrtarisht.

Në 1878, Thomas Edison filloi kërkime studimore për të zhvilluar modelin e llambës inkandeshente dhe më 14 tetor 1878 ai paraqiti kërkesën e tij të parë për patentë për “Përmirësimi të dritës elektrike”. Thomas vazhdoi të testonte disa lloje materiale filamentesh metalike për të përmirësuar modelin origjinal dhe deri më 4 nëntor 1879, ai paraqiti një patentë tjetër për një llambë elektrike me fije karboni.
Edhe pse patenta përmbante disa mënyra të krijimit të filamentit të karbonit (duke përfshirë përdorimin e “fijeve të përbëra nga pambuku, liri, drurit, letrave të mbështjella në mënyra të ndryshme), disa muaj pas marrjes së patentës Edison dhe ekipi i tij zbuluan se një filament bambu i karbonizuar mund të zgjaste mbi 1200 orë.
Ky zbulim shënoi fillimin e llambave të prodhuara për përdorim komercial dhe në vitin 1880, kompania e Thomas Edison, Edison Electric Light Company filloi tregtimin e produktit të saj të ri.

Vite të tjera të rëndësishme

1906 – Kompania General Electric ishte e para që patentoi një metodë për të bërë fije tungsteni për përdorim të tyre në llambat inkandeshente. Vetë Thomas Edison e dinte se tungsteni përfundimisht do të ishte zgjidhja më e mirë për fijet e llambave inkandeshente.Kishte vetëm një problem që në atë kohë, makineritë e nevojshme për të prodhuar telin në një formë aq të mirë sa duhej për llambën nuk ishin të disponueshme.
1910 – William David Coolidge i General Electric përmirësoi procesin e prodhimit të filamentit të tungstenit për ta bërë llambën sa më jetëgjatë.
Vitet 1930 – Vitet tridhjetë sollën shpikjen e llambave të vogla flash që përdoreshin për fotografi.
Vitet 1940 – Krijohen llambat e para inkandeshente me ndriçim të butë.
Vitet 1950 – Prodhohen llambat halogjene
Vitet 1980 – Krijohen halogjene të reja metalike me fuqi të ulët
Vitet 1990 – Krijohen llamba me jetëgjata dhe lancohen llambat fluoreshente kompakte.

E ardhmja

Për fat të keq për llambën inkandeshente, legjislacioni në shumë shtete të botës ka mandatuar heqjen e tyre gradualisht për ‘ti lënë vendit’ opsioneve më efikase të energjisë, si llambat LED. Duket se e ardhmja i përket kësaj teknologjie. Në Vitalux do të gjeni llamba nga kompania e famshme ish-General Electric tashmë e quajtur Tungsram.