fibraoptikeFibra optike,  i referohet mediumit dhe teknologjisë që lidhet me transmetimin e informacionit si impulsive të  dritës përgjatë një fijeje qelqi ose plastike. Ato kanë performancë të gjatë dhe përdoren në rrjetet e transmetimit të informacioneve për distanca të largëta. Ashtu si transmetimi I informacionit fibrat optike  mund të përdoren edhe  për transmetimin e ndriçimit. Një larmi paisjesh krijojnë një sistem të plotë ndriçimi me fibra optike, duke përfshirë udhëzuesin e dritës, portën, lidhësin, bashkuesin etj.

fibraoptike

Çfarë përfitimesh ka instalimi i fibrave optike?

Ndriçim pa nxehtësi

Fibra optike nuk nxehen, dukei  lejuar ato të përdoren pranë paisjeve që janë  të ndjeshëm ndaj nxehtësisë.

Janë të sigurta nga ana elektrike

Ky lloj ndriçimi është shumë i sigurt. Kanë voltazh të ulët dhe  një  nga karakteristikat e tij kryesore të fibrave optike është se burimi i dritës mund të jetë në një vend krejtësisht të ndryshëm. Kjo lejon që  ta përdorim atë edhe  si ndriçim nënujor.

Kanë jetëgjatësi.

Shumëllojshmëria e ngjyrave

I njëjti burim drite  krijon  ngjyra të ndryshme. Kjo zgjedhje  është e përkryer për përdorimin e ngjyrave që lëshohen nga fibrat optike  për kromoterapi.

Instalim më i thjeshtë

Nuk ka nevojë instalimi të  shumë kabllove elektrike saç kanë nevojë  sistemet e tjera të ndriçimit.

Nriçimi preçiz

Fibrat optike mund të përdoren për të fokusuar dritën në vende shumë të vogla dhe të vështira siekspozita muzeu apo rafte bizhuterie.

fibraoptike

Fibrat optike janë një nga shpikjet më të rëndësishmë. Aktualisht janë instaluar 2 bilion kilometra fibra në të gjithë botën